Petrović: Do kraja januara model podsticaja za ratare

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar poljoprivrede i trgovine Srbije Dušan Petrović izjavio je da će do kraja meseca biti urađen model državnog subvencionisanja ratarske proizvodnje, koja je prošle godine bila podsticana sa 14.000 dinara po hektaru obradive površine.


„Za ratarsku proizvodnju na ime podsticaja neće biti manje novca nego što je to bilo u 2011, a do kraja januara ćemo utvrditi politiku i tada će biti jasno na koji način će za nju biti davani podsticaji“, kazao je Petrović agenciji Beta.

On je istakao da nijedna oblast poljoprivrede koja je prošle godine bila podsticana iz državnog budžeta neće biti uskraćena za pomoć ni u 2012.

„Moguće je da se promene mehanizmi (podsticaja), ali o tome će se odlučiti nakon konsultacija sa stručnjacima i zainteresovanim stranama“, rekao je Petrović.

On je kazao da budžet Ministarstva poljoprivrede i trgovine u 2012. iznosi 49,5 milijardi dinara, odnosno da je za 47 odsto veći nego što je bio budžet Ministarstva poljoprivrede u prošloj godini.

„Agrarni budžet će ove godine biti 30,5 milijardi dinara, što je oko devet milijardi više nego u 2011“, rekao je Petrović, ali je podsetio da postoje dugovanja države koja moraju da se izmire.

On je istakao da će do kraja meseca biti isplaćena „sva dugovanja za regres od 14.000 dinara po hektaru za sve vlasnike registrovanih poljoprivrednih gazdinstva koji imaju do 100 hektara zemljišta“, za šta će biti izdvojeno 4,5 milijardi dinara.

Ministar poljoprivrede je dodao da će biti isplaćena i dugovanja za kvartalne premije za mleko u ukupnom iznosu od 800 miliona dinara, kao i poslednji kvartal podsticaja za umatičena grla u visini od 300 miliona dinara.

„Uz dugovanja za 2011. podsticaja za voćarsku proizvodnju, unapređenje proizvodnje mesa, povrća, ta ukupna suma koja treba da bude isplaćena neće biti manje od 5,8 milijardi dinara“, kazao je Petrović.

On je naveo i da će u 2012. biti nastavljen podsticaj proizvodnje mleka sa pet dinara premije po litru za sve koji proizvode više od 3.000 litara u tri meseca, kao i 25.000 dinara po umatičenom grlu mlečnih krava, za šta je predviđeno oko 5,5 milijardi dinara.

Država će, prema rečima ministra, nastaviti da podržava i osiguranje u poljoprivredi sa oko 200 miliona dinara, ali i licenciranje javnih skladišta.