Menadžeri već štede energiju u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Uvođenjem energetskih menadžera u Srbiji na lokalnom nivou godišnje bi moglo da se uštedi oko pet evra po stanovniku, izračunala Agencija za energetsku efikasnost Srbije. Energetski menadžeri treba da pomognu preduzećima i stanovništvu da štede energente.
 
Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika od ove godine biće obavezne da zaposle i energetske menadžere.
 
Energetski menadžeri su već aktivni u tridesetak gradova i opština Srbije. Iako se čeka samo da Vlada Srbije donese zakon o racionalnoj potrošnji, lokalne vlasti već imaju planove za povećanje energetske efikasnosti.
 
Milorad Marinković iz Šapca kaže da se radi na termičkoj izolaciji i zameni stolarije. “Grad Šabac je davao 50 odsto, a 50 odsto skupštine stanara, a uloženi novac se otplati kroz energetske uštede”, kaže Marinković.
 
Goran Vučković iz Niša predlaže da se u narednom periodu sve javne površine stave u funkciju izgradnje solarnih parkova da se ne bi podizali parkovi na plodnom zemljištu i da se ne bi “zarobljavalo” poljoprivredno zemljište.
 
Dragoslav Dobrosavljević, energetski menadžer u Vršcu, kaže da je taj grad poznat po vetru. “Urađene su analize o količini vetra i brzina je više od 5,5 metara u sekundi, što je optimalna vrednost za postavljanje vjetrenjača”, objašnjava Dobrosavljević.
 
U Varvarinu, koji je za pet godina postao jedna od energetski najefikasnijih opština, zalažu se za što brže angažovanje energetskih menadžera, jer to, kažu, donosi velike finansijske uštede.
 
Slađana Jevremović iz Opštine Varvarin kaže da je u malim opštinama problem da izdvoje sredstava za energente i potrošnju energije iz opštinskog budžeta, jer taj procent nije zanemarljiv – to je nekih 70 procenata.
 
Bojan Kovačić iz Agencije za energetsku efikasnost Srbije kaže da opština može da uštedi 100.000  evra na godišnjem nivou od poteza uvođenja energetskih menadžera.
 
Uz podršku Centralnoevropskog foruma za razvoj, Srbija je, krajem prošle godine, osnovala i Mrežu energetskih menadžera. U povećanju energetske efikasnosti zemlje, menadžerima će pomagaati državne institucije, lokalne i pokrajinske vlasti, preduzeća.