U 2012. ekspanzija mlekarstva i prestanak uvoza

PinterestFacebookTwitterShare

Mlekarska industrija Srbije je u ekspanziji i očekuje se da će u 2012. godini biti ukinut uvoz mleka, izjavio je ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović.

 
Ministar Petrović je u intervjuu Tanjugu izneo da se u Srbiju trenutno uvozi između 50 i 70 tona sirovog mleka dnevno, što govori o tome da se u zemlji ne proizvodi dovoljno mleko i da je prostor za povećanje proizvodnje mleka nesporan.
 
Petrović je istakao da je otkup mleka u 2011. bio desetak odsto veći nego u prethodnoj godini, te su prema procenama, sve mlekare u Srbiji otkupile od poljoprivrednika ukupno više od 800 miliona litara mleka.
 
U 2010. je otkupljeno oko 760 miliona litara mleka, što govori o veoma jasnom trendu povećanja otkupa mleka, rekao je ministar. Petrović je podsetio da su krajem 2010. u Srbiji zabeležene nestašice mleka, dok je u 2011. stabilizovano ne samo snabdevanje, već i cene te životne namirnice.
 
„Temelj toga je da su cene sirovog mleka uravnotežene na jednoj tački koja omogućava i poljoprivrednim proizvođačima i firmama koje se bave ovom delatnošću da zarade, kao i industriji mleka“, rekao je ministar.
 
Petrović je naglasio da povećanje otkupa mleka ukazuje da je domaća industrija mleka u ekspanziji, uprkos problemima koje ima.
 
„Počeo je izvoz mleka i mlečnih proizvoda u Rusiju i Evropsku uniju, imamo značajan izvoz u zemlje u okruženju, dakle mlekarska industrija je snažnija nego što je bila u 2010, a povećanje otkupa mleka sa domaćeg tržišta, pokazuje da novac iz budžeta koji je investiran u povećanje proizvodnje sirovog mleka daje rezultat“, podvukao je ministar.
 
Petrović je rekao da je otuda „optimista za 2012“ i veruje da neće biti uvoza sirovog mleka, ali da je važno da svi napreduju – da u prerađivačkoj industriji bude napravljen značajan pomak, da farmeri proizvode više mleka povećavajući prosečnu proizvodnju po grlu i zarađuju više, a da potrošači imaju stabilno snabdevanje sa stabilnim cenama.
 
„Očekujem da će to povećanje (proizvodnje i otkupa) u 2012. biti znatno, i zbog toga nastavljamo sa ovom politikom podsticanja proizvodnje sirovog mleka kao ozbiljne sirovinske osnove“, naveo je ministar.
 
Petrović je precizirao da će Ministarstvo poljoprivrede i trgovine tokom 2012. nastaviti da daje premije za mleko u iznosu od pet dinara po litru, kao i 25.000 dinara po umatičenom grlu.
 
Ministar je dodao da je za premije za mleko odvojeno ukupno 2,5 milijarde dinara, što je više nego u 2011, a za davanja po grlu oko dve milijarde dinara.