Stočarstvom protiv bele kuge

PinterestFacebookTwitterShare

Opština Dimitrovgrad, jedna od najteže pogodjenih belom kugom u Srbiji će u budućnosti pokušati da razvojem stočarstva zaustavi iseljavanje stanovništva.
 
U ovoj pograničnoj opštini se za 50 godina broj stanovnika sveo na trećinu onog od posle Drugog svetskog rata.
 
Mada deluje paradoksalno ali jedan od glavnih razloga ekstremno brzog opadanja broja stanovnika u opštini Dimitrovgrad bi po mišljenu predsednika opštine Vladice Dimitrova, bio – višak pameti. Tokom decenija većina mladih koja je odlazila na studije van grada se nije vraćala. Danas, kada je industrija u Dimitrovgradu gotovo propala – i da žele nemaju gde da se vrate. 

„Ove godine je rođeno 35 beba a umrlo je 230 stanovnika. To pokazuje kako stvari stoje“, kažeVladica Dimitrov, predsednik opštine. 

Da bi stimulisala ljude da ostanu po selima odakle se najbrže iseljavaju, ovo je jedina opština u Srbiji koja je uvela sopstvenu premiju za mleko u iznosu od 3 dinara po litru – što je skoro jednako i republičkoj. Uz to postoji program besplatne podela junica – s obavezom poljoprivrednika da vrate steonu junicu kroz pet godina. Predstavnici mlekare koja ovde otkupljuje mleko smatraju da su pogoršanje demografske i ekonmske slike usko povezani. 

S druge strane Zoran Cvetkov iz Dimitrovgrada je zahvaljujući podršci, opštine i republike, mada uz veoma nepovoljne bankarske kredite napravio najveću farmu krava u jugoistočnoj Srbiji. Dnevno preda 4 tone mleka. 

Svi se slažu da ova pogranična opština ima veliki potencijal u proizvodnji zdrave hrane. Broj stanovnika opada ovde brzinom od 1% godišnje. Razvoj stočarstva bi mogao da reši ne samo ekonomske nego i demografske probleme.