Kako da zadržite poslovni imidž na Facebooku?

PinterestFacebookTwitterShare

Nemojte dopustiti da vaši poslovni partneri, kolege i nadređeni vide vašu fotografiju kako pijani ležite na ulici i spavate, goli trčite po plaži ili sa prijateljima pravite smešne poze, koje uopšte nisu profesionalne.

 Evo kako možete postići „zen“ facebook profil:

1. Svaku fotografiju pažljivo odaberite pre nego što je stavite na „fejs“. Neka to budu fotografije na kojima vi ili vaši članovi porodice se bavite nekim sportom ili lepe fotografije s godišnjeg odmora, venčanja ili porodičnih okupljanja. Ni u kojem slučaju ne stavljate fotografije koje mogu biti uvredljive, eksplicitne, nemoralne. Nemojte zaboraviti da vaši nadređeni, poslovni partneri i budući poslodavci mogu proveriti vaš facebook profil, što može biti odlučujući faktor hoćete li sklopiti neki posao ili nećete, dobiti unapređenje ili nećete.

2. Za vreme radnog vremena nemojte postavljati privatne poruke na Facebook, nemojte „lajkovati“ i komentarisati tuđe statuse. Sve to će izgledati vrlo neprofesionalno, jer ćete ostaviti dojam neradnika i osobe koja za vreme radnog vremena ne razmišlja i nije koncentrisana na posao, nego na razonodu. Ako već radite nešto na „facebook“-u, neka bude to u okviru posla. Postavite novi katalog, lajkujte odrađen posao poslovnog partnera i sl.

3. Suzdržite se od neprimerenih, uvredljivih komentara koji možda vama i vašem krugu prijatelja jesu smešni, ali verovatno neće biti smešni nekom iz poslovnog sveta.

4. Nikako nemojte pisati komentare u kojima se žalite na svojeg poslodavca, posao, poslovne partnere ili uopšteno na posao koji obavljate. Poznato je da su neki ljudi dobili otkaz zbog svojih komentara na Facebooku.

5. Naša je preporuka da na „fejs“ ne stavljate poruke političkog karaktera u kojima izražavate svoje mišljenje, zadovoljstvo ili nezadovoljstvo, opredeljenje. Koju političku opciju zagovarate, neka bude vaša privatna, a ne javna stvar, koja vam se na neverovatne načine može obiti u glavu.  

6. Kada pišete poruke prijateljima ili članovima porodice, neka budu jednostavne, pristojne… Izbegavajte otkrivanje bilo kakvih ličnih detalja posebno na zidu druge osobe koju vidi mnogo širi krug osoba. Ako treba da komunicirate nešto privatno, učinite to privatnim porukama.

7. Ne prihvaćajte za prijatelje osobe koje ne poznajete. Nikad se ne zna ko su te osobe, šta prate i ko su njihovi prijatelji.

8. Napravite podešavanja profila da u njega mogu ući samo vaši prijatelji, a ne prijatelji od prijatelja ili svekolika javnost. Poznato je da još dodatno možete zaštititi postavljene fotografije, odnosno da ih mogu videti samo odabrane osobe, ali nemojte zaboraviti da te osobe mogu preuzeti fotografije na svoj profil, gde su opet biti vidljive brojnim osobama, što znači da s time niste rešili problem.

Ono što nikako ne smete zaboraviti da jednom kada otvorite profil na Facebooku, zaboravite na privatnost. No, ono što možete učiniti je da zamolite svoje prijatelje neka ne stavljaju kompromitirajuće fotografije na kojima se vi nalazite i ne ostavljaju neprimerene komentare. Ako se i dogodi kakav propust, pokušajte da ukloniti što pre moguće.