Petrović: U planu su veliki radovi na mreži za navodnjavanje

PinterestFacebookTwitterShare

Za rešavanje problema naovdnjavanja u Srbiji iiz budžeta je izdvojeno 50 miliona evra, izjavio je ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Po procentu zemljišta koje navodnjava Srbija se nalazi među poslednjim u Evropi zbog čega gubi najmanje pola milijarde evra godišnje.

Petrović je rekao da će direkcija za vodoprivredu i uprava zemljišta moći da se zaduže za pet milijardi dinara, što predstavlja početak velikih radova u sistemu za navodnjavanje.

Prema njegovim rečima, da bi se od sadašnjih 100.000 hektara došlo na 1,1 miliona navodnjavanih hektara, što je moguće učiniti za četiri godine, potrebno je manje od milijardu i po evra investicija.

Petrović je najavio da će biti očišćeni svi postojeći kanali i da će 75.000 porodica, odnosno na 135.000 hektara zemljišta, biti omogućeno navodnjavanje.

On je najavio da se za prolećnu setvu priprema set mera koji će biti kombinovan sa prošlogodišnjim podsticajima da bi proizvođači mogli pod dobrim uslovima da dođu do goriva, veštačkog đubriva i semena.

„Imaćemo kombinaciju do kraja januara koju ćemo pretočiti u uredbe“, najavio je Petrović i dodao da će prolećna setva početi u drugoj polovini februara.