Investitori treba da prebace fokus sa obveznica na umetnost

PinterestFacebookTwitterShare

Prema rečima  šefa i nagrađivanog menadžera investicijske kompanije DoubleLine, investitori bi trebalo svoj interes sa zlata i obveznica trebalo da prebace na umetnine.

Sa ovakvom ocenom slaže se i Financial Times prema čijem izveštaju stoji da se ulaganje u umetnost povećalo kroz nekoliko godina. Tako je indeks za umetnost Mei Moses pobedio S&P 500 u šest od poslednjih deset godina. Taj indeks prati cene po kojima bi pojedinac mogao prodati umetnička dela.
 
“Umetnost nije podložna naglim promenama raspoloženja na berzi pa je zato vrlo unosna za ulaganje”, rekao je Majkl Mozes, autor tog indeksa, i dodao kako zato uopšte nije iznenađen rastom ulaganja u nju.
 
Ipak, Mozes upozorava na usporavanje globalnog rasta i oprez ulagača u umetnost. “Ako privreda nastavi da stagnira, mogli bismo videti i tamnije dane za kolekcionare“, rekao je.
 
Prošle godine neke slike prodavane su po rekordnim ciframa. Najbolji primer za to je slika Roja Lihtenstajna “I Can See the Whole Room… and There’s Nobody in It” koja je u snovembru prodata za neverovatnih 43,2 miliona dolara. Prethodni vlasnik kupio ju je 1988. godine po ceni od dva miliona dolara.