Otrovali lane u borskom zoo vrtu

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor borskog Zoološkog vrta Klime Bitkoski rekao je danas da očekuje rezultate ekspertize organa mladunčeta srne koje je uginulo pre nekoliko dana, ali pretpostavlja da je životinja verovatno otrovana.
 
– Iskusni borski veterinari su pregledali lane i gotovo je izvesno da ju je neko otrovao. Očekujemo rezulatate Veterinarskog zavoda iz Zaječara, ali pretpostavljam da je neki toksin prebačen preko niske ograde kojom je ograđeno stanište laneta – rekao je Bitkoski.
 
Zaposleni u zoološkom vrtu, koji je otvoren u novembru, zatekli su pre nekoliko dana u dvorištu uginulo lane, a prema prvim informacijama, životinja je otrovana.
 
Bitkoski je podsetio da je više od polovine stanara okolnih zgrada potpisalo peticiju protiv izgradnje zoološkog vrta kao i da vrt čuvaju stražari, ali da “ne mogu u svakom trenutku da motre na ogradu koja okružuje dva hektara zemljišta”.
 
Borski zoo-vrt je četvrti u Srbiji i u novembru su ga otvorili direktor Beo vrta Vuk Bojović i režiser Dušan Kovačević.
 
Najatraktivniji stanari vrta su beli lav i tigar, a među pedesetak životinja ima i lama, medveda, vukova, majmuna, jelena, kojota, mnogih papkara, zmija i krokodila.
 
Vrt je izgrađen u rekordnom roku novcem donatora, opštine i borskog rudnika, a izgradnju su pomogli radnici Rudarsko-topioničarskog basena RTB Bor i pojedinih javnih preduzeća.
 
Izgradnju su pratili protesti stanara okolnih zgrada, koji smatraju da je lokacija oko višespratnica neprikladna za izgradnju ovakvog objekta.