Guverner švajcarske centralne banke podneo ostavku

PinterestFacebookTwitterShare

Guverner švajcarske centralne banke Filip Hildebrand neočekivano je danas objavio da pondosi ostavku „koja odmah stupa na snagu“ posle skandala oko kupovine deviza.


Narodna banka Švajcarske (SNB) najavila je u saopštenju konferenciju za štampu u Bernu u 15.15 po centralnoevropskom vremenu na kojoj će Hildebrand objaviti jedan broj dokumenata. 

Guverneru preti istraga jer je njegova supruga, trgujući valutom, profitirala od odluke njegove centralne banke o smanjenju vrednosti franka. 

To je izašlo na videlo prošlog meseca kada je SNB saopštila da negira „glasine“ o tome da je Filip Hildebrand prekršio interna pravila. 

Banka je odbila da objavi svoja pravila o „insajderskoj trgovini“ – kada onaj ko ima privilegovane informacije trguje na štetu drugih. 

Ciriški list „Blik“ je izvestio da je Hildebrandova supruga Kašja avgusta kupila pola miliona američkih dolara i prodala ih dva meseca kasnije, zaradivši 61.000 franaka (50.000 evra). 

Problem je iskrsao zato što je 6. septembra švajcarska centralna banka fiksirala gornju granicu kursa švajcarskog franka, zbog čega je porastao dolar.