Imlek dobio otkaz u PKB-u

PinterestFacebookTwitterShare

PKB Korporacija nije više snabdevač „Imleka” svežim mlekom. Tako je ova naša najveća mlekara ostala bez dnevnog prijema 150.000 litara mleka.


Ovakav zaključak se nameće nakon čitanja teksta u listu kompanije, gde se navodi da ovaj gigant od 1. decembra mleko daje u tri mlekare, a na spisku nema „Imleka”.

Sa farmi „Pionir” i „Partizanski prelaz” mleko se transportuje u mlekaru „Meggle” Kragujevac, sa farmi Padinska Skela i Kovilovo u mlekaru „Somboled” Sombor, a mleko sa farmi „Dunavac”, „Mladost” i „Lepušnica” u mlekaru „Farmakom” Šabac.

Mleko proizvedeno na farmama PKB Korporacije je ekstra klase i pri odluci sa kojim mlekarama će sarađivati, PKB se vodio ekonomskom računicom. Litar sirovog mleka, sa premijom, je oko 40 dinara, što je u trenutnim tržišnim uslovima adekvatna cena – piše „Poljoindustrija”, a prenosi „AgroServis”.

PKB sa navedenom prodajnom cenom koja prelazi 40 dinara po kilogramu i uz premiju grada Beograda ostvaruju prodaju ekstra mleka nešto nižu od 45 dinara po litri. Inače, farme muzara PKB u protekloj godini ostvarile su proizvodnju preko 63 miliona litara, što po grlu iznosi 7.683 litara, sa prosečnom masnoćom od 3,68 odsto i 3,38 odsto proteina. Broj grla u muži u proseku bio je 8.845, što je neznatno više nego 2010. godine.

S obzirom da je PKB još uvek državna firma na taj način ostvaruje pravo na premiju po litri mleka, što će mu doneti i nadoknadu za proizvodnju u 2011. godini u iznosu većem od 350 miliona dinara.