Oko 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori u rukama Rusa

PinterestFacebookTwitterShare

Oko 40 odsto nekretnina u Crnoj Gori u vlasništvu je državljana Rusije, uglavnom političara i državnih službenika, tvrdi list „Novaja gazeta“, čiji su novinari u saradnji sa Centrom za istraživanje korupcije načinili svojevrstan popis imovine ruskih zvaničnika i ljudi bliskih režimu.


Prema tim izvorima, Crna Gora je odavno stekla slavu „ruskog VIP odmarališta“, a u ovdašnjim agencijama za trgovinu nekretninama, specijalizovanim za crnogorsko primorje, ističu da je Budva među najatraktivnijim i najtraženijim lokacijama.

U zemljišnim knjigama u Budvi među vlasnicima zemljišta, kuća i stanova upisano je više desetina osoba sa imenima istovetnim onima koje nose istaknuti građani Rusije, među kojima su poslanici Dume, visoko rangirani partijski funkcioneri, zvaničnici ministarstava, kao i biznismeni i zaposleni u državnom sektoru.

List navodi, pozivajući se na podatke iz katastra Herceg Novog, da najveći ruski zemljoposednik ima 5,7 hektara u svom vlasništvu, kao i da se cene za kvadratni metar zemlje na crnogorskom primorju kreću od 500 do 1.500 američkih dolara, dok su cene stanova od 1.500 do 3.000 dolara po kvadratu.

Među atraktivnim lokacijama za koje su zainteresovani ruski državljani navedena su i naselja u opštini Tivat, gde je usidren veliki broj luksuznih jahti, takođe u vlasništvu Rusa.