Džermanvings ukida let Keln-Beograd

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Džermanvings“ ukida letove na liniji Keln-Beograd jer nisu bili isplativi. Iz te kompanije, ipak, kažu da će za Beograd i dalje leteti iz Štutgarta.


Jedina direktna avionska linija između Kelna i Beograda biće ukinuta od februara. Andreas Engel iz „Džermanvingsa“ kaže da ti letovi nisu bili isplativi.

On navodi da „nije bilo dovoljno profitabilno jer nismo privlačili više dovoljno putnika da lete. Takođe, bio je problem privući putnike iz Nemačke da lete za Srbiju“.

„Ako je popunjenost aviona manja od 80 odsto, gubimo novac, a znate da letimo velikim avionima, sa otprilike 150 sedišta. Drugi razlog je visoka cena goriva, konstantno iznad 100 dolara“, dodaje Engel. 
 
Tu bi trebalo, pojašnjava Engel, uračunati i porez na avio linije koji je uvela vlada Angele Merkel. Oni koji su već kupili karte za februar, dobiće novac natrag. „Oni mogu računati na to da će dobiti natrag novac, a bilo ih je svega nekoliko. Nema mnogo kupaca, ali oni ce svakako automatski dobiti novac natrag“, kaže Engel. 

On podseća da se i ranije dešavalo da Džermanvings ukine neisplative linije koje potom vrati. Situacija je bila takva i sa letom za Edinburg, koji je, nakon ponovnog uspostavljanja, bio daleko isplativiji. Za sada, za Beograd će se leteti iz Štutgarta.