Nove knjižice: Lečenje s čipom

PinterestFacebookTwitterShare

U naredne tri godine zdravstvene knjižice svih 6,9 miliona osiguranika u Srbiji trebalo bi da budu zamenjene elektronskim. Zamena će prvo početi u Valjevu, a posle tog pilot-projekta, i u svim drugim filijalama u Srbiji. Jer Zakonom o zdravstvenom osiguranju precizirano je da svi osiguranici do kraja 2014. godine dobiju nove knjižice.


U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja za ”Novosti” je rečeno da je u toku pripremna faza projekta zamene knjižica, u okviru koje se instaliraju softverski sistemi i pripremaju podaci za personalizaciju.

– Planirano je da pilot-projekat u Valjevu traje tri meseca, i za to vreme bi trebalo da se zameni 100.000 knjižica – kaže prof. dr Aleksandar Vuksanović, direktor RFZO-a. Nova zdravstvena legitimacija važiće 10 godina.

Valjevo je izabrano zato što su u potpunosti kompjuterski povezani domovi zdravlja, bolnice i apoteke sa RFZO. Prof. Vuksanović kaže da je planirano da se do kraja ove godine zameni milion i po zdravstvenih legitimacija.

Izgled nove zdravstvene legitimacije propisan je Pravilnikom o ispravi o zdravstvenom osiguranju i o posebnoj ispravi za korišćenje zdravstvene zaštite. Elektronska knjižica će izgledati kao bankovna kartica i biće urađena od kvalitetnog polikarbonata.

U novom pravilniku biće objavljen spisak polja koja će se naći na čipu. Kartica u prvoj fazi neće sadržati medicinske podatke osiguranika. To znači da lekar, recimo u Kliničkom centru Srbije, pomoću čipovane knjižice neće moći da uđe u zdravstveni karton pacijenta iz Kragujevca. A zdravstvene kartone i dalje će voditi matične zdravstvene ustanove.