Novinarski protest u Tunisu

PinterestFacebookTwitterShare

Više stotina novinara protestovalo je danas u Tunisu jer je država ponovo počela da postavlja direktore medijskih kuća što novinari tumače kao povratak praksi svrgutog režima.

„Vi, nazadni, dalje ruke od medija! Mediji su javni, a ne vladini“, uzvikivali su demonstranti u Kazbi u kojoj se nalazi vlada Tunisa, prenela je Agencija Frans pres.

Portparol vlade Abderazek Kilani tvrdi da direktori nisu postavljeni već samo nominovani za te funkcije i da se imena kandidata mogu promeniti.

„Nas protest je poziv na uzbunu zbog sve učestalijih napada na novinare ali i protiv povratka starog običaja postavljanja direktora medija bez konsultovanja sa novinarima“, rekla je predsednica Udruženja novinara Tunisa Nedžiba Hamrouni.

Imenovanja spornih ljudi na ključna mesta u medijima objavio je u subotu premijer Tunisa Hamadi Džebali. Za direktora državne novinske agencije (TAP), postavljen je Mohamed Taieb Jousefi koji je bio portparol vlade tokom režima svrgnutog predsednika Zin al Abidin ben Alija.

„U slučaju da postoje dokazi da su kandidati činili nešto loše u prošlosti, njihove nominacije će biti preispitane“, rekao je Kilani koji je ministar za odnose sa ustavotvornom skupštinom.

Demonstranti tvrde da u Tunisu ponovo počinju da se primenjuju represivne mere prema novinarima. Policija je u četvrtak napala dva novinara koji su izveštavali sa studentskih demonstracija. 
 
Režim predsednika Zin al Abidin ben Alija koji je vladao Tunisom od 1987. godine svrgnut je tokom „arapskog proleća“ koje je u Tunisu počelo u januaru 2011. godine. U tri slučaja koji su vođeni protiv njega, svrgnuti predsednik osuđen je na ukupno 76 godina. Ben Ali trenutno se nalazi u Saudijskoj Arabiji.