Cene nafte pale

PinterestFacebookTwitterShare

Cene nafte pale su danas na svetskim tržištima nakon što su bojazni za privredno zdravlje evrozone nadjačale iranske pretnje zatvaranjem ključnog morskog puta za isporuke nafte u Hormuškom moreuzu.
 
Tako je cena barela na londonskom tržištu pala 47 centi, na 112,59 dolara, nakon što je prošle nedelje zaključila u plusu većem od pet odsto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 58 centi nižoj ceni od 100,98 dolara. Pad nemačke industrijske proizvodnje u novembru podsetio je tržišta da se čak i najveća evropska privreda suočava s velikim izazovima. Sumornu sliku dodatno su potkrepili podaci iz evrozone gde je promet u maloprodaji u novembru pao za 0,8 odsto dok je broj nezaposlenih porastao sedmi mesec zaredom.
 
Takvi su podaci potpirili strah u vezi sa zdravljem evropske privrede, potisnuvši u drugi plan pretnje iranskih zvaničnika zatvaranjem Hormuškog tesnaca ukoliko nove sankcije koje su nametnule Sjedinjene Države a dogovorila je i Evropska unija zbog iranskog nuklearnog programa naštete izvozu iranske nafte. “Geopolitička premija podržava cene nafte, s obzirom na napetosti u vezi Irana, ali je s druge strane cena sirove nafte iskazana u evrima i dalje visoka i naškodiće potražnji u Evropi”, ocenjuje Olivier Jakob iz Petromatrixa.
 
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cena referentne korpe njene nafte u petak iznosila 112,23 dolara, što je 77 centi manje nego dan ranije.