Razmatra se uvođenje automatskog stečaja u Crnoj Gori

PinterestFacebookTwitterShare

Radna grupa sastavljena od predstavnika Ministarstva finansija, Centralne banke i Privrednog suda Crne Gore analizira opravdanost izmena i dopuna Zakona o stečaju i uvođenja nove varijante „automatskog stečaja“, saopšteno je iz CBCG.

„Prethodno je ocenjeno da je za utvrđivanje mogućnosti uvođenja „automatskog stečaja“ za privredna društva i preduzetnike čiji su računi blokirani u sistemu „prinudne naplate“, neophodna sveobuhvatna i detaljna analiza o implikacijama uvođenja takvog rešenja na sistem“, navode u Centralnoj banci.

U CBCG ističu da u okviru ove analize pre svega treba utvrditi sledeće indikatore: vrednost poslovne imovine i poslovnih prihoda privrednih subjekata, broj zaposlenih, vrednost njihovih potraživanja, ko su poverioci, odnosno po kom osnovu je izvršena blokada računa, kriterijume po kojima bi se pristupilo uvođenju „automatskog stečaja“… Analizom se mora utvrditi koliko bi iznosili troškovi države u ovom postupku.

„Ukoliko bi analiza koja je u toku pokazala opravdanost uvođenja „automatskog stečaja“, pokrenula bi se izrada zakonodavnog okvira za to“, navode u CBCG. Iz Centralne banke podsećaju da regulacija, odnosno uređivanje stečajnog postupka privrednih društava i preduzetnika nije u njihovoj nadležnosti.