Reakcije Zapada na “Fordov” su “politički motivisane”

PinterestFacebookTwitterShare

Uznemirenost Zapada zbog upravo započetog procesa obogaćivanja uranijuma u novom podzemnom postrojenju “Fordov” u Iranu je “politički motivisana”, rekao je danas Ali Asgar Soltanieh, iranski predstavnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA).

“Ove reakcije su preterane i politički motivisane i krenule su tokom prethodnih godina”, izjavio je on za iransku agenciju ISNA, komentarišući reakciju Zapada na to što je Međunarodna agencije za atomsku energiju u ponedeljak potvrdila da je Iran započeo proizvodnju uranijuma čistoće do 20 odsto u postrojenju “Fordov” koje se nalazi u planinama jugozapadno od Teherana.

Kako prenosi AFP, Sjedinjene Američke Države su saopštile da ta aktivnost predstavlja “dalju eskalaciju u kršenju njihovih (iranskih) obaveza koje se odnose na nuklearni program”, dok Britanija smatra da početak obogaćivanja uranijuma predstavlja “provokaciju”. Francuska je rekla da Iran time “izrazito grubo krši međunarodno pravo”.

Soltanieh je, međutim, kazao da je postojanje postrojenja “Fordov” otkriveno pre dve godine i da je dokumentovano.

On je istakao da je IAEA postavila 24-časovne kamere unutar postrojenja i da inspektori mogu da prate sve nuklearne aktivnosti tamo.

Soltanieh je ponovio da Iran namerava da koristi uranijum čistoće do 20 odsto u “miroljubive i humanitarne svrhe” u jednom istraživačkom reaktoru u Teheranu koji proizvodi radioaktivne izotope za lečenje raka, preneo je AFP.