Dodatnih 140 miliona za rekonstrukciju zgrade parlamenta

PinterestFacebookTwitterShare

Za rekonstrukciju Doma Narodne skupštine ove godine biće utrošeno 140 miliona dinara. Ova suma je zacrtana u budžetu parlamenta za troškove kapitalnog održavanja zgrada i objekata i, u odnosu na prošlogodišnju sumu za ove namene, veća je za više od sedam miliona dinara.
 
Na šta će konkretno ovaj novac biti utrošen nije potpuno jasno, a takođe je nejasno i zašto je Narodna skupština prošlog meseca potpisala ugovor vredan 2,8 miliona dinara sa Građevinskim fakultetom o pružanju inženjerskih usluga izrade idejnog projekta sanacije dela konstrukcije objekta Doma Narodne skupštine, kada je za projekat sanacije cele konstrukcije Doma isti fakultet za istu sumu novca bio angažovan i plaćen još 2010. godine.
 
Prema ranijim izjavama generalnog sekretara Veljka Odalovića, na renoviranje Doma Narodne skupštine u poslednje tri godine uloženo je oko 280 miliona dinara, a s tim novcem su izvršeni radovi na revitalizaciji fasade, uvođenju dekorativnog osvetljenja, klimatizacije, e-parlamenta, sistemu grejanja. Samo tokom 2010. godine je na dekorativnu rasvetu otišlo 69,79 miliona dinara, klimatizaciju 45,26 miliona, a na fasaderske radove 22,5 miliona, pri čemu je samo iznajmljivanje skela koštalo više od 180.000 evra.
 
Sudeći po obrazloženju budžeta parlamenta, suma od 140 miliona dinara će ove godine biti potrošena na isti posao, odnosno na sanaciju „preostale tri fasade na objektu Doma“, rekonstrukciju klimatizacije, ventilacije i grejanja, vodovoda i kanalizacije, adaptaciju mokrih čvorova, kao i rekonstrukciju prilaznih saobraćajnica i trotoara kod zdanja na Trgu Nikole Pašića 13.