(VIDEO) Tito prodao svemirski program Amerikancima

PinterestFacebookTwitterShare

Tito je izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi Željava, pod konspirativnim imenom“Objekt 505″, pišu Vijesti.
 


 
Te informacije otkrio je dokumentarni film „Houston we have a problem“ reditelja slovenačkog reditelja Žige Virca, koji se bavi „jednom od najvećih tajni svemirske trke Hladnog rata – jugoslovenskim svemirskim programom“.
 
„Jugosloveni su ostvarili brzi napredak baziran na tajnim zapisima pionira u toj oblasti Hermana Potočnika, nakon Drugog svetskog rata. Tehnička rešenja opisana u neobjavljenim Potočnikovim djelima bila su osnova tajnog svemirskog programa 1948, nakon Titovog konflikta sa Staljinom“, piše u trejleru filma, prenose podgoričke Vijesti.
 
Krajem 1960, CIA navodno otkriva da SFRJ već ima operativnu tehnologiju za let u svemir, a u martu 1961. SFRJ je celokupni program prodala Sjedinjenim Američkim državama. U maju 1961, američki predsednik Kenedi objavljuje da SAD planiraju put na Mesec.
 
U dokumentarcu se „okriva kako je Tito izgradio najveći tajni podzemni svemirski centar u Evropi u vojnoj bazi Željava“, pod konspirativnim imenom“Objekt 505″.