Odluka EU o embargu na iransku naftu 23. januara

PinterestFacebookTwitterShare

Članica Evropske unije dogovorile su se danas u Briselu da se 23. januara održi sastanak ministara spoljnih poslova EU na kome bi trebalo da se donese odluka o zabrani uvoza nafte iz Irana, zbog nuklearnog programa te zemlje.

 
Sledeći sastanak Saveta za spoljne poslove održaće se 23. januara, i na njemu bi trebalo da se donese konačna odluka o embargu uvoza iranske nafte, navodi se u saopštenju EU koje je preneo Rojters.

Zbog pretnji da će u potpunosti zabraniti uvoz nafte iz Irana, vojni i civilni zvaničnici te zemlje prete zatvaranjem strateški važnog moreuza Ormuz, kroz koji prolazi šestina svetske proizvodnje nafte.

Američka vojska, koja je stalno prisutna u Persijskom zalivu, za sada nije registrovala pomeranja iranske vojske i mornarice koje bi ukazivalo se je blokada u pripremi.

Ministar odbrane Leon Paneta i general Martin Dempsi izjavili su u nedelju da Vašington neće tolerisati bilo kakav pokušaj zatvaranja moreuza.

Zbog najave Teherana da će blokirati „put nafte“ kroz Persijski zaliv, cene „crnog zlata“ na berzama znatno su porasle. Iran je drugi svetski proizvođač nafte, ispred koga je jedino Saudijska Arabija koja je saveznik SAD na Bliskom istoku.