Kruševac posle 60 godina izlazi na reku

PinterestFacebookTwitterShare

Kruševac će, izgradnjom kupališta na Rasini, posle 60 godina izaći na reku. Radovi na tom projektu koji su u toku, prema rečima direktora kruševačke Direkcije za urbanizam i izgradnju Aleksandra Cvetkovića,  biće prioritetni u 2012. godini.

„Radovi u prvoj fazi podrazumevali su parterno uređenje leve obale Rasine, dok će sada uslediti izgradnja mikroakumulacije za šta nam je potrebno 140 miliona dinara“, izjavio je Cvetković, koji očekuje finansijsku pomoć iz republičkog budžeta.

Prema njegovim rečima, Kruševcu je u poslednje dve godine Ministarstvo za infrastrukturu odobrilo 200 miliona dinara za rekonstrukciju gradskih i seoskih puteva, dok je Ministarstvo prostornog planiranja samo u 2011. godini finansiralo realizaciju devet projekata sa 250 miliona dinara.

Cvetković ističe da je prethodna građevinska sezona bila uspešna, te da je Kruševac u 2011. godini bio najveće gradilište u Srbiji južno od Beograda.

Ove godine, Direkcija za urbanizam će iz gradskog budžeta dobiti 374 miliona dinara, od toga 143 miliona za investicije i 231 milion za tekuće održavanje što je, kako smatraju u Direkciji za urbanizam, nedovoljno za ambiciozne planove.

S obzirom na to da su iz Ministarstva prostornog planiranja najavili nastavak pomoći građevinskoj industriji, Kruševac će i ove godine konkurisati za sredstva, kako bi se planovi za 2012. godinu realizovali, dodao je Cvetković.

„Očekuje nas početak izrade projekta restauracije starog Lazarevog grada, izgradnja auto puta Pojate – Preljina, kao i izrada dva plana generalne regulacije kojima ćemo promeniti postojeći generalni urbanistički plan“, najavio je Cvetković, uz ocenu da će se na taj način stvoriti uslovi za kupovinu zemljišta za industrijsku zonu.