Izdavanje Akropolja lek za krizu?

PinterestFacebookTwitterShare

Bivši član grčke vlade Gerasimos Jakumatos predložio je da Grčka ponudi zakup Akropolja i ostalih arheoloških nalazišta u okviru borbe protiv dužničke krize koja može da dovede do bankrota države.


„Treba da damo pod zakup Akropolj i ostale lokacije da bismo dostojanstveno došli do novca, umesto da smanjujemo penzije i plate“, rekao je lokalnom radiju bivši zamenik ministra zdravlja.
 

Jakumatos je, istovremeno, pozvao na prekid štrajkova protiv mera štednje u Ministarstvu kulture, zbog čega tokom prošle godine hiljade turista nije moglo da obiđe sveto brdo i ostale znamenitosti.

„Ponižavajuće je kada posetioci iz Kine, Finske ili Ekvadora dođu u Atinu i vide da je Partenon zatvoren zbog štrajka“, rekao je bivši član grčke vlade, prenosi kineska agencija Sinhua.
 

Akropolj i ostale arheološke lokacije bili su zatvoreni svakog vikenda u poslednjih mesec dana zbog štrajka povodom neisplaćenih zarada i nadoknada za prekovremeni rad.

Predstavnici industrije turizma požalili su se da zbog radničkih protesta taj sektor trpi gubitke. Turizam učestvuje sa 18 odsto u grčkom bruto domaćem proizvodu.
 

Grčki mediji i obični građani oštro su kritikovali izjavu Jakumatosa i odbacili njegov predlog kao šokantan, neverovatan i uvredljiv.