“Vino Župa” očekuje dupliranje izvoza u 2012. godini

PinterestFacebookTwitterShare

Najveći domaći proizvođač vina i sokova, “Vino Župa”, okončala je proteklu poslovnu godinu povećanjem fizičkog obima proizvodnje i plasmana za 50%, a izvoza za 80%, uz dobre finansijske efekte i zavidna ulaganja, piše “Politika” 


Generalni direktor ove kompanije, Rade Jevtović, kaže da je izvoz za “Vino Župu” u prvom planu te da je ona postala najveći neto izvoznik u Rasinskom okrugu, dok se u Srbiji svrstala među 20 najvećih izvoznika.

– Prošle godine smo duplirali izvoz u odnosu na 2010. godinu. Ova godina takođe će proteći u znaku izvoza. Planirali smo da izvezemo dvostuko veće količine naših proizvoda nego lane. Nije reč o izvozu sirovina, već gotovih proizvoda – objašnjava Jevtović.

On je napomenuo da je od momenta privatizacije ove kompanije pa do danas, ukupna investiciona ulaganja u “Vino Župu” iznose 53 mil EUR.

– Kontinuirano smo investirali u proizvodne pogone, modernizaciju skladišnih kapaciteta, laboratoriju, osposobljavanje kadrova, prodajne kanale, proširenje sirovinske osnove, kupovinu onih fabrika koje upotpunjuju sistem naše kompanije kao što su “Povardarie” i “Hepok” – zaključio je Jevtović.

Akcije “Vino Župe” su kotirane na Beogradskoj berzi, a po poslednjoj ceni od 6.200 dinara tržišna kapitalizacija kompanije iznosi 1,2 milijarde dinara (11,7 mil EUR).