Pršutijada u zlatiborskom selu Mačkat

PinterestFacebookTwitterShare

Tradicionalni 12. Sajam suvomesnatih proizvoda, popularan pod nazivom Pršutijada, počinje 13. januara u zlatiborskom selu Mačkat, najavili su danas organizatori. Za tri dana Sajma, više od 20 proizvođača proizvoda od suvog mesa izložiće svinjsku, goveđu, ovčju pršutu, slaninu, domaću kobasicu, pančetu, pastrmu i ostale specijaliteta karakteristične za zlatiborski kraj, rečeno je na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije.
 
Vodeći računa o kvatitetu, izložene proizvode će ocenjivati kuća za kontrolu kvaliteta Jugoinspekt i na osnovu njihovih ocena opština Čajetina će nagraditi najbolje proizvođače u pet kategorija, rekao je direktor Turističke organizacije Zlatibora Darko Đurović.

Predstavnica kuće za ocenu kvaliteta Jugoinspekt Danijela Beslać je navela da će se ocenjivanti u 5 kategorija, tri vrste pršute- ovčja, goveđa i svinjska i kategorija slanine i kobasice. Proglašenje pobednika, najboljih proizvođača 12. Pršutijade je 13. januara.

Osim Pršutijade, naglasio je Darko Đurović, predstojećeg vikenda na Zlatiboru se 14. i 15. januara na ski centru Tornik održava Kup u alpskom skijanju Zlatibor 2012.

Turistička organizacija će posetiocima prirediti doček srpske Nove godine na Kraljevom trgu, gde će 13. januara uveče nastupati trubački i tamburaški orkestri, a tradicionalni doček održava se i u selu Jablanica.

Prema najavi organizatora, u četvrtak 12. januara u sportskoj hali na Zlatiboru u organizaciji Balkan boks promoušn, evropskog šampiona Nenada Borovčanina, održaće se boks meč za IBF titulu Internacional između Predraga Radoševića i Roni Gabela.