Iran ometa emitovanje Al Džazire

PinterestFacebookTwitterShare

Iran ometa emitovanje arapskog informativnog kanala Al Jazeera čije je sedište u Kataru, saopštio je danas satelitski operator Arabsat.

 
“Al Jazeera se ometa sa dve različite lokacije u Iranu”, u blizini Teherana i u blizini severozapadnog grada Magheha, kaže se u saopštenju i dodaje da se to radi na zahtev pan arapskog informativnog kanala.

Satelistska televizija u nedelju je najavila novu frekvenciju za gledaoce Arabsata zbog “nastavljanja mešanja”, javila je francuska novinska agencija AFP.

Tokom proteklih nekoliko meseci ometani su satelitski prenosi  Al Jazeere, navodi se u saopštenju.

Al Jazeeru su kritikovale mnoge arapske vlade zbog praćenja ustanaka protiv vladajućih režima koji su preplavili region od početka 2011. godine.

Zvaničnici u Siriji više puta su osudili Al Jazeeru zbog praćenja pobune u zemlji.

Egipatski satelitski operator Nilesat prekinuo je emitovanje Al Jazeere 30. januara prošle godine zbog praćenja demonstracija u toj zemlji koje su dovele do svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka.

Al Jazeera je u februaru prošle godine optužila libijsku obaveštajnu službu za ometanje svojih emisija u zemlji u kojoj je ustanak, uz podršku NATO, okončan svrgavanjem i ubistvom lidera Moamera Gadafija.