Poreska uprava se izvinila gradu Beogradu

PinterestFacebookTwitterShare

Direktor Poreske uprave Ministarstva finansija Dragutin Radosavljević izvinio se večeras Upravi grada Beograda zbog, kako je naveo, greške u kojoj se Beograd našao na spisku najvećih dužnika.
 
Priznajemo grešku


„Priznajemo grešku i tu grešku smo ispravili. Upućujem ovom prilikom izvinjenje gradskoj upravi“, rekao je Radosavljević Radio televiziji Srbije. Poreska uprava ranije danas, na osnovu dokumentacije koju je priložila Gradska uprava, saopštila da grad Beograd nema poreskih dugovanja prema javnim prihodima koje administrira Poreska uprava.
 
Poreska uprava objavila je prošle nedelje na osnovu izmena i dopuna Zakona, spisak preduzeća, privrednika i fizičkih lica, najvećih poreskih dužnika, koji državi duguju više od 220 milijardi dinara, a na spisku se našao i Grad Beograd. Gradska uprava Beograda demantovala je tada da glavni grad spada među najveće poreske dužnike i zatražila od Poreske uprave da tu grešku ispravi odmah posle božićnih praznika.
„Grad sve poreske obaveze izmiruje blagovremeno i u zakonskom roku, te nije jasno kako se grad našao na listi najvećih poreskih dužnika“, navela je Gradska uprava tada u saopštenju.
 
Dug nikome ne opraštamo


Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević izjavio je večeras da je ta uprava podnela prijave protiv aktivnih preduzeća koja nisu izmirivale svoje račune i da preostali dug nikome neće biti oprošten. Radosavljević je za televiziju B92 rekao da je, od ukupnog duga od 214 milijardi dinara, realno naplativo oko 50 milijardi.
 
On je objasnio da Poreska uprava kod firmi koje su u restruktuiranju, poput rudnika Resavica i delove Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ne može da pokrene postupak prinudne naplate.
„Postupak restrukturiranja je u toku. Oni otplaćuju u ratama svoj dug i ja se nadam da će oni ispoštovati reprogram i restrukturiranje koje se sprovodi“, rekao je direktor Poreske uprave.
Radosavljević je naveo i da je „to nešto što je želja države Srbije da zadrži i Rembas i Resavicu i takve subjekte, jer oni su specificni“.