Počinje isplata štednje Dafiment banke u Crnoj Gori

PinterestFacebookTwitterShare

Ministarstvo finansija Crne Gore je danas najavilo da će isplata deviznih depozita kod bivše beogradske Dafiment banke i podgoričke Banke privatne privrede početi „najkasnije“ do kraja prvog kvartala ove godine. Uslovi za isplatu te štednje, kako je saopšteno, stekli su se pošto su ministarstva finansija Crne Gore i Srbije potpisala sporazum o razmeni podataka o deviznim štedišama i njihovim depozitima.
 
Kada iz Srbije dobije bazu podataka, Ministarstvo finansija Crne Gore će, prema saopštenju, utvrditi pravo na isplatu i visinu iznosa deviznih sredstava deponenata, kao i način isplate, o čemu će izdati potvrde. Prema ranije saopštenim podacima, vlasnici stare devizne štednje u Crnoj Gori su prijavili više od 19 miliona evra potraživanja, od čega je oko 11 miliona štednja u takozvanim piramidalnim bankama.
 
Crnogorsko Ministarstvo finansija koje je ranije vise puta najavljivalo početak isplate štednje kod Dafiment banke, saopštilo je februara 2009. godine da će prva rata štedišama biti isplaćena u iznosu od po 380 evra.