Na pijacama promet sve slabiji

PinterestFacebookTwitterShare

Uobičajeno pazari na zelenim pijacama uoči novogodišnjih i božićnih praznika su znatno bogatiji. Doček Nove 2012, međutim, ni približno nije ispunio očekivanja prodavaca. Naprotiv, tvrde da ne pamte kada im je promet bio slabiji.
 
Veliki broj tezgi na pijacama puni uvozno voće i povrće. Tako na zelene tržnice stiže paprika, paradajz, brokoli, karfiol, patlidžan, tikvice… i to najčešće iz Turske, Grčke, Italije i Španije. Cene inostranih plodova su veće nego prethodnog meseca, pa kilogram paradajza staje najmanje 150, babure su oko 200, a šilje dostižu i 250 dinara.
 
Ponuda kupusa je proteklih dana dosta skromnija, a za kilogram je najčešće bilo potrebno 30 dinara. Najjeftiniji je u Novom Pazaru i Zaječaru, gde je na tezgama koštao 20, dok je u Leskovcu prosečno 40 dinara.
 
Prodavci na pijacama ovih dana se mogu pohvaliti ponudom belog i crvenog krompira. Za kilogram u Leskovcu je potrebno odvojiti 22 dinara, dok je u Beogradu, Šapcu i Zaječaru duplo skuplji. U supermarketima mnogih gradova krompir je bio povoljniji, nego na tezgama. U prestonici se prosečno na rafovima nudio za 32, a u Leskovcu za 22 dinara. Na tezgama je ovo povrće bilo jeftinije samo u Novom Sadu i Šapcu.
 
Pasulj u Vranju staje 150, a u Novom Pazaru čak 300 dinara. Na pijacama je izuzetno dobar izbor i crnog luka i za kilogram prodavci i proizvođači traže od 22 dinara u Zrenjaninu i Smederevu, do 60 dinara u Pančevu i Beogradu. Toliko je u prestonici potrebno i za kilogram šargarepe, mada je u Leskovcu ovo povrće upola jeftinije.
 
Nišlije su proteklih dana najmanje izdvajali za cveklu. Kilogram je na tamošnjim pijacama koštao prosečno 28 dinara, dok je u Šapcu cvekla čak 60 dinara. Izuzetno su velike razlike i u ceni praziluka. U Leskovcu za kilogram traže 25 dinara, a u Novom Sadu i do 110 dinara.