Skrobara dobro radi, ali je pred bankrotom

PinterestFacebookTwitterShare

Najprijatnije iznenađenje zrenjaninske privrede u prošloj godini bilo je uspešno obnavljanje proizvodnje u fabrici IPOK i to nakon višegodišnje pauze. Na radost ovdašnjih ratara fabrika je po povoljnim cenama otkupila sav ponuđeni kukuruz i prerađuje ga u skrob. Zbog bogatog sirovinskog okruženja i izvesne perspektive na tržištu ovim činjenicama se daje veliki značaj. Ipak, kako se pred kraj prošle godine moglo čuti u ovdašnjem Privrednom sudu sudbina skrobare je neizvesna zbog velikih dugovanja u koja je fabrika zapala pre i za vreme stečaja, pa je u bankrotu jer niko nije ponudio plan reorganizacije.
 
Beogradska firma „Kartonval”, kao zakupac dela pogona zrenjaninske Industrije prerađevina od kukuruza IPOK, prošle je godine ušla u posao s puno optimizma, a njihovi planovi su počeli da se ostvaruju u potpunosti i mimo očekivanja ovdašnje javnosti. Najveća skrobara na Balkanu je od izgradnje smatrana ponosom ovdašnje privrede jer u okruženju ima neiscrpne količine kukuruza. Kukuruzni skrob kao osnovni proizvod je na tržištu uvek bio tražen. Fabrika je bila među prvima u bivšoj SFRJ u koju je uložen američki kapital. Međutim nakon raspada bivše zemlje izgubljeno je tržište, a na nova se nije moglo zbog sankcija. Preduzeće je zapalo u krizu. Izgleda da ni u stečaju nema spasa i da se bliži rasprodaja, pre svega zbog ogromnih dugovanja. Radnici strahuju da se fabrika neće moći prodati u celini pa strahuju za svoja radna mesta, a baš im je prošle godine lepo krenulo.
 
Pred kraj minule godine u Privrednom sudu je održano ispitno ročište u stečajnom postupku.Ono je zaključeno sa konačno utvrđenom listom poverilaca i potraživanja, a firma u kojoj je proglašen bankrot ići će na prodaju. Pre toga, određeno je da preduzeće „SM inženjering” sačini procenu vrednosti skrobare, ali rok nije preciziran. Ukupni priznati dugovi IPOK-a prema poveriocima iznoseoko 1,4 milijarde dinara. Sve nepokretnosti skrobare, sa silosima i zemljištem supod hipotekom AIK, koja ima založno pravo i na opremu i na sva postrojenja. Ona je, stoga, oglasila ustupanje svojih potraživanja u IPOK-u svim zainteresovanima, po početnoj ceni od čak 746 miliona dinara.
 
U međuvremenu pomenuti „Kartonval” nesmetano proizvodi. Ova firma je zakupila pogone koji sujoj potrebni za proizvodnju skroba, po ceni od 66.000 evra mesečno, ali u zakupu će biti samo do okončanja stečaja. I pored toga Beograđani su dosta uložili u remont i pokretanje proizvodnje, u koju je uključeno preko 210 radnika, uglavnom bivših skrobaraca. Njima nije svejedno šta će biti i strahuju da li će se firma dobro prodati i kome i da li će, što je najvažnije proizvodnja biti nastavljena. Onima koji su ponovo u pogonima odgovaralo bi da „Kartonval” nastavi proizvodnju što njima garantuje radna mesta, jer je sadašnja prosečna plata je 55.000 dinara.
 
Pitanje je da li će se naći investitor koji bi bio spreman da uloži novac od kojeg bi se, kako očekuju poverioci, mogao naplatiti veliki broj poverilaca gde se ističu banke. A banke ne posluju bez kamata. Kako saznajemo „Kartonval” je zainteresovan da nastavi proizvodnju pa i da kupi ovu firmu koju su prethodni kupci zavili u crno raznim zloupotrebama.