Sve članice evrozone imale korist od evra

PinterestFacebookTwitterShare

Sve zemlje članice zone evra imale su korist u proteklih deset godina od uvođenja zajedničke evropske monete, a Austrija je izvukla najveću korist, dostigavši najviši rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od svih zemalja zone evra, navodi se u studiji istraživačkog instituta „Mekenzi“.
 
Prema rezultatima ove ankete, Nemačka nije jedina zemlja koja je profitirila uvođenjem evra, prokomentarisao je Frank Matern, direktor predstavništva instituta ‚‚Mekenzi‚‚ u Nemačkoj, prenosi belgijska štampa.
 
„I ostale zemlje zone evra takođe su osetile prednosti na ekonomskom planu posle uvođenja zajedničke monete“, dodao je on.
 
Bilans je pozitivan u tom pogledu čak i kada su u pitanju Portugalija i Grčka. BDP ove dve zemlje posebno pogođene dužničkom krizom bio bi još lošiji bez uvođenja evra, smatra Matern.
 
Austrija i Finska su osetile najveću prednost u pogledu prelaska na zajedničku evropsku monetu. BDP Austrije je u periodu između 1999. i 2010. povećan za 7,8 odsto, Finske za 6,7 odsto, Nemačke za 6,4 a Holandije za 6,2 odsto. Zemlje zone evra pogođene krizom imale su u proteklih deset godina nižu stopu rasta BDP -Italija 2,7, Portugalija 2,1, Španija 0,7 a Grčka 0,1 odsto.
 
U studiji instituta ‚‚Mekenzi‚‚ navodi se da su u globalu zemlje zone evra od uvođenja zajedničke monete imale rast BDP od 3,6 odsto ili priliv od 332 milijarde evra. Takav rast se objašnjava intenziviranjem trgovinske razmene, nižim porezima i nepostojećim valutnim rizikom.