Škotska: Referendum o nezavisnosti 2014. godine

PinterestFacebookTwitterShare

Škotska vlada najavila je referendum o nezavisnosti za jesen 2014, pošto je vlada u Londonu saopštila da on može da bude održan, ali pod njenim uslovima.
 
„Datum kada treba da imamo ovaj referendum je jesen 2014“, rekao je škotski premijer Aleks Salmond za TV stanicu „Sky news“.
 
Salmond je istakao da će do tada građani moći da čuju sve neophodne argumente i da će svi politički procesi biti okončani. Održavanje referenduma 2014. poklapa se sa 700. godišnjicom bitke kod Benokberna, kada je škotska vojska pobedila englesku, ali je Salmond tvrdnje da o postojanju nekakve namere odbacio kao „besmislene“, preneo je AFP.
 
Vlada britanskog premijera Dejvida Kamerona smatra da bi referendum o nezavisnosti Škotske trebalo održati što pre, jer neizvesnost oko tog pitanja nanosi štetu škotskoj ekonomiji. Vlada je najavila da će dati neophodna ovlašćenja škotskom parlamentu za raspisivanje referenduma, čije bi samostalno delovanje bilo u suprotnosti sa zakonom.
 
Salmond, za koga analitičari navode da želi da odloži glasanje kako bi pridobio veću podršku za nezavisnost, smatra da odluke treba prepustiti narodu Škotske. „Ovo je najveća odluka za Škotsku u 300 godina. To mora da bude referendum koji je osmišljen u Škotskoj“, rekao je Salmond i dodao da Kameron svojim izjavama pokušava da kaže „ovde je vlast“, ali da će Škotska „početi da povlači konce“, preneo je Reuters.
 
Na izborima prošlog maja, škotska Nacionalna partija na čelu sa Salmondom, osvojila je većinu na izborima za parlament u Edinburgu, uz obećanje da će održati referendum o nezavisnosti.