Kina: Oko 300 radnika htelo da skoči sa krova svoje fabrike

PinterestFacebookTwitterShare

Grupa od oko 300 radnika fabrike Foxconn na istoku Kine, nezadovoljnih zbog neslaganja s poslodavcem, prošli je nedelje zapretila kolektivnim samoubistvom i to skokom s vrha zgrade, piše Digital Trends, a prenosi Index.hr.
 
Prema pisanju lista WantChina Timesa, koji je naveo informacije s lokalne kineske antivladine internet stranice China Jasmin Revolution, zaposleni su vođstvu kompanije tražili povišicu, ali šefovi su radnicima postavili ultimatum da ili daju otkaz i prihvate kompenzaciju, ili nastave raditi bez povećanja prihoda.
 
List je preneo i kako je većina radnika odlučila dati otkaz i uzeti naknadu, ali kada su tako postupili novac im nije isplaćen. Kao odgovor na takvu prevaru radnici su se popeli na krov zgrade u postrojenju i pretili skokom ako šefovi ne isplate što su obećali.
 
Od ovoga su odustali tek na nagovor gradonačelnika, iako je zasad još uvek nejasno kakav je tačno dogovor postignut između zaposlenih i menadžmenta fabrike.
 
Foxconn, sa sedištem u Tajvanu, najveći je svetski proizvođač elektronike i već se pre spominjao u štampi zbog uslova rada u svojim fabrikama.
 
Prošle godine u maju troje je radnika poginulo u eksploziji u jednom od postrojenja, a u prvih pet meseci 2010. godine najmanje je 16 Foxconnovih radnika skočilo s visokih zgrada, što je rezultiralo s 12 smrtnih ishoda. Taj je rastući problem nagnao kompaniju da radnike tera na potpisivanje zakletve o ne počinjenju suicida.
 
Na kineskom kopnu taj elektronički div trenutno zapošljava više od milion ljudi, iako se prošle godine načulo kako kompanija u nekim proizvodnim linijama umesto ljudske radne snage planira uvesti robote.