Francuska prva počinje sa primenom poreza na finansijske transakcije

PinterestFacebookTwitterShare

Iako tokom sastanka u Briselu u novembru još uvek nije bila postignuta saglasnost među članicama Evropske unije oko uvođenja poreza na finansijske transakcije, Francuska će biti prva zemlja koja će ove godine početi da primenjuje ovaj porez, potvrdio je francuski ministar finasija Fransoa Baroen.

„Od ove godine, mi ćemo preuzetu inicijativu, na evropskom nivou, u pogledu primene ovog poreza“, izjavio je Baroen.

Baroen je podsetio da će u četvrtak, kada u Berlinu treba da se sretne sa nemačkim kolegom Volfangom Šojbleom, razgovarati o „praktičnim modalitetima francusko-nemačke saradnje vezanim za primenu, cilj i rokove koje će ove dve zemlje morati da poštuju“.

Govoreći o porezu na finasijske transakcije, koji je još poznat pod imenom Tobinov porez, po imenu nobelovca Džejmsa Tobina, predsednik Nikola Sarkozi je potvrdio da se Francuska neće zadovoljiti samo pričom o porezu, već će početi sa njegovom primenom.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak, tokom francusko-nemačkog samita u Berlinu, izjavila da ona lično želi da počne primenu ove vrste poreza u njenoj zemlji. Ona je dodala da, međutim, u nemačkoj vladi ne postoji konsenzus po tom pitanju.