Zlostavljanje na poslu pretrpelo čak 83% Evropljana

PinterestFacebookTwitterShare

Prema najnovijem istraživanju najviše maltretiranja na poslu, što od kolega što od strane šefa, trpe Britanci, a najmanje Belgijanci, dok Holanđani čak i puste pokoju suzu.

Gotovo 70 odsto Britanaca otkrilo je da ih kolege ili šefovi maltretiraju na poslu, otkriva studija kompanije Monster sprovedena na 16.517 radnika u 53 zemlje. Četvrtina smatra da maltretiranje utiče na njihov rad, dok skoro 10 odsto njih priznaje da su pretrpeli i fizički napad na poslu.

Više od 83 odsto Evropljana barem je jednom u karijeri doživelo psihičko ili fizičko zlostavljanje na poslu. Isti problem ima 65 odsto Amerikanaca i 55 odsto Azijata. Najveći rizik od fizičkog zlostavljanja imaju Španci, a Holanđani su oni koji najčešće plaču. Radnike najmanje zlostavljaju u Belgiji.  

„Poslodavci su odgovorni za zdravlje radnika, njegovu sigurnost i dobrobit, a moraju osigurati zdravu radnu atmosferu u kojoj radnici mogu normalno da rade“, ističe Alan Tounsend iz kompanije Monster.

Komapnije trebaju jasno da odrede politiku i procedure koje će zaposlenici slediti. To može da spreči potencijalne opasne ishode, kao što je nizak moral na poslu, loša produktivnost, tužbe i troškove bolovanja. Ako vas maltretiraju na poslu, prijavite to Službi za ljudske resurse ili šefu. Međutim ako je riječ o manjoj kompaniji ili o šefu, savet potražite u sindikatu, napominje portparol Bullying UK.