TV Avali preti oduzimanje dozvole

PinterestFacebookTwitterShare

Jedina mera koju Republička radiodifuzna agencija (RRA) može da preduzme, u vezi sa situacijom na TV Avala, gde zaposleni štrajkuju više od dvadeset dana, jeste oduzimanje dozvole za emitovanje. Međutim, prema rečima člana Saveta RRA Gorana Pekovića, agencija ne želi da se to desi i tražiće se druga rešenja za televiziju koja ima dozvolu za emitovanje na teritoriji cele zemlje, a čiji je račun trenutno u blokadi.
 
– U novinama je objavljena vest da Bojana Lekić više nije glavni i odgovorni urednik TV Avala. RRA nije dobila nikakav zahtev ni dopis od uprave televizije da je došlo do ove promene, te se tako postavlja pitanje da li ovaj medij trenutno ima glavnog i odgovornog urednika, što je veliki problem, jer po Zakonu o javnom informisanju svako javno glasilo u Srbiji mora da ga ima, pa ako to nije tako, stiču se uslovi za trenutni prestanak rada TV Avala. Zabrinjava nas i podatak da od oktobra prošle godine, po rečima predstavnika štrajkačkog odbora, nisu uplaćeni doprinosi za socijalno i penziono osiguranje što takođe povlači dodatne odgovornosti vlasnika medija. Jedan od uslova za dobijanje dozvole za emitovanje bio je da se ovaj vredni nacionalni resurs ponudi onim emiterima koji su u stanju da izmiruju svoje finansijske obaveze. Ako menadžment TV Avala to više nije u stanju, mi nemamo druge zakonske mogućnosti osim da oduzmemo dozvolu za emitovanje TV Avala, što se, nadam se, neće desiti – kaže Goran Peković.
 
Mogući način za izlazak iz teške situacije su i sastanci koje od juče predstavnici RRA i Republičke agencije za elektronske komunikacije (Ratel) imaju sa predstavnicima zaposlenih koji su u štrajku i vlasnicima medija, posredujući, na taj način, između njih. Na jučerašnjem sastanku, članove Saveta RRA i izvršnog direktora Ratela Milana Jankovića sa problemima u TV Avala upoznali su predstavnici štrajkačkog odbora, a sastanku su prisustvovali i Dragana Čabarkapa, predsednica Sindikata novinara Srbije i Nenad Cvjetićanin, pravni savetnik štrajkačkog odbora. Za danas je zakazan sastanak sa svima koji imaju vlasnički udeo u TV Avala, a prema Pekovićevim rečima dolazak su potvrdili svi vlasnici, predstavnici austrijskog fonda „Grinberg invest”, Danko Đunić, predstavnik Ekonomskog instituta i Željko Mitrović, manjinski vlasnik.
 
– Mi već duže vreme pratimo stanje u TV Avala i svoju zabrinutost smo iskazali još 9. novembra, kada smo na sastanku sa Bojanom Lekić tražili konkretna i čvrsta rešenja da li će se, kada i kojom dinamikom finansijsko stanje u TV Avala srediti. Tada smo dobili uveravanja da će do 25. decembra doći do finansijske stabilizacije i izmirivanja obaveza TV Avala prema zaposlenima, ali i obaveza prema RRA, Ratelu i Emisionoj tehnici. Kao što vidimo, to se nije desilo, naprotiv, došlo je do eskalacije problema, zaposleni su stupili u štrajk, a u međuvremenu je došlo i do blokade računa televizije. Emisiona tehnika povukla je menice u iznosu od stotinak miliona dinara, a ukupno dugovanje TV Avala prema RRA i Ratelu sve više raste. Na sastanku sa vlasnicima televizije pokušaćemo da kroz razgovor i u okviru naših ovlašćenja postignemo neko razumno rešenje za ovu televizijsku stanicu jer ne želimo, ni mi ni Ratel da zaposleni u medijima ostaju bez posla niti da se na ulici nađe stotinak ljudi – ističe Peković.
 
Posle današnjeg sastanka sa vlasnicima RRA će pokušati da organizuje i zajednički sastanak predstavnika štrajkačkog odbora i vlasnika, a kako ističe Peković, to će biti dobar pokazatelj da je dogovor na putu.
 
Nikola Vukomanović, koji je kao jedan od predstavnika zaposlenih učestvovao na ovom sastanku, rekao je da su zaposleni upoznali predstavnike nadležnih republičkih agencija sa razlozima štrajka i trenutnom stanju u TV Avala.
 
– Članovi Saveta RRA i direktor Ratela rekli su da će preduzeti sve što je u njihovim zakonskim ovlašćenjima da se situacija reši jer je korišćenje radio-frekvencije ograničen nacionalni resurs, kao i da će insistirati da se u najkraćem roku imenuje generalni menadžer, odnosno glavni i odgovorni urednik televizije – naveo je Nikola Vukomanović.
 
Vlasnici TV Avala nisu bili dostupni za izjave. Željko Mitrović nije odgovorio na naš poziv, dok je Danko Đunić rekao da ne želi da daje izjave pre sastanka u RRA.