Iračku naftu dele SAD, Kina i VB

PinterestFacebookTwitterShare

Dok su se vojnici SAD povlačili iz Iraka, stizale su američke, britanske i kineske kompanije koje su dobile ugovor za eksploataciju iračke nafte.
 
Iako Kina nikada ranije nije bila prisutna u Iraku, zanimljivo je da su prve ugovore o ekploataciji iračke nafte nakon pada Sadamovog režima potpisale upravo kompanije iz ove zemlje.
 
Kineska državna kompanija “China national petroleum corporation” i privatna firma “Zenhua oil” su 2008. od iračkih vlasti na 23 godine dobile pravo eksploatacije naftnog polja Al Ahdab, za šta su ove dve firme platile tri milijarde dolara.
 
Najvećim prihodima nada se “Shell oil company”, američka podružnica britansko-holandskog “Royal Dutch Shell”, koja je kao većinski partner u poslu sa malezijskim “Petronasom” dobila pravo eksploatacije ogromnog naftnog polja Madžnun, čije su rezerve procenjene na 25 milijardi barela nafte. 

“British Petroleum“ je u međuvremenu zajedno sa “China national petroleum corporation” započeo ekploataciju ogromnog iračkog naftnog polja Rumajla, čije su rezerve procenjene na 17 milijardi barela. 
 
Pre invazije na Irak 2003. godine strane kompanije nisu imale apsolutno nikakav pristup iračkom naftnom tržištu. Ali, zahvaljujući invaziji i okupaciji, te kompanije su se vratile u Irak i proizvode tamo naftu po prvi put nakon što su proterane iz zemlje 1973. godine. Prihodi ratom opustošenog Iraka skoro u potpunosti dolaze od izvoza nafte, koji trenutno iznosi 2,11 miliona barela dnevno.

”Petro China”, jedna od firmi koja pripada ovoj kineskoj kompaniji, na čelu je konzorcijuma koji je sa iračkom vladom potpisao ugovor na 20 godina o razvoju i korišćenju naftnog polja Halfaja.