Bez krize za izgradnju stanova u Nemačkoj

PinterestFacebookTwitterShare

Građevinarstvo u Nemačkoj u prošloj godini imalo je oštar rast prihoda, pa bi moglo da ostvari korist od trenutne krize na finansijskim tržištima. Nemačka industrijska federacija navodi da su građevinari 2011. imali rast prihoda od 9,5 odsto, što je jednako rastu od 6,5 odsto kada se uzme u obzir inflacija.

 „Dugotrajna neizvesnost na finansijskim tržištima preusmeriće investicije u stambene objekte. Ljudi se plaše inflacije i to ih gura u kupovinu nekretnina“, rekao je Tomasa Bauer ispred BDI. Dozvole za izgradnju u velikim gradovima poput Berlina, Frankfurta, Hamburga i Minhena su u prvih deset meseci 2011. skočile za 40 odsto na godišnjem nivou, dodao je on.

Mada je prošle godine građevinski sektor ostvario najveći rast prihoda od 1994, „građevinska industrija ne može da zanemari činjenicu da ekonomski rizici u 2012. značajno rastu. Prošlog meseca je svaka treća firma predviđala pogoršanje poslovanja u prvoj polovini 2012“, upozorio je BDI.

I pored toga, usporavanje poslovanja neće biti dramatično, a građevinska industrija za ovu godinu predviđa rast nominalnih prihoda od 2,5 odsto, sto bi bilo jednako realnom rastu od jedan odsto.

Interesovanje nije ograničeno samo na nemačke investitore, naveo je BDI. Postoje brojne indikacije da su ulagači iz južne Evrope, u strahu od raspada evrozone, „ponovo otkrili nemački sektor nekretnina“, navela je federacija.