Iran i dalje podiže cene nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima zbog napetosti oko iranskog nuklearnog programa, ali je taj rast ipak ograničila nastavljena zabrinutost za stanje u evropskoj privredi. Tako je cena barela na londonskom tržištu porasla 94 centa, na 113,39 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,70 dolara višoj ceni od 103,01 dolara.

Iran je počeo obogaćivati uran i osudio je na smrt jednog Amerikanca zbog špijunaže, što je razljutilo zapadne zemlje i nagrizlo očekivanja da diplomacija može sprečiti nove sankcije ili rat.

„Izgleda da na tržištu pretežu činioci koji podupiru rast cena nafte, uprkos snažnom dolaru, slaboj potražnji u evrozoni i blagoj zimi na severnoj hemisferi“, rekao je Kristofer Belev iz Jefferies Bache.

Napetosti zbog iranskog nuklearnog programa, za kojeg Teheran tvrdi da nije namenjen proizvodnji oružja, proizlaze i iz iranskih pretnji zatvaranjem Hormuškog moreuza, najvažnije svetske rute za naftne pošiljke.

Zemlje Europske unije već su postigle načelni dogovor o embargu na uvoz iranske nafte a 23. januara razmotriće i dalje korake, najavili su u ponedeljak evropski čelnici.

Iran dnevno proizvodi 3,5 miliona barela sirove nafte i drugi je po veličini izvoznik u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC), nakon Saudijske Arabije. EU pak iz Irana uvozi oko 500 hiljada barela dnevno.

„Uprkos relativno slaboj potražnji cene nafte još se drže iznad 100 dolara zahvaljujući geopolitičkim napetostima. Trenutno postoji prag ispod kojeg cene nafte neće ići“, rekao je Robertson Natali iz ANZ-a.

Rast naftnih tržišta ograničava privredna slabost u Evropi. Ulagače i dalje zabrinjava budućnost evropske privrede, banaka i izgledi za prodaje državnih obveznica.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvestila da je cena nafte u ponedeljak iznosila 112,51 dolara, što je 28 centi više nego dan ranije.