Nuklearni materijal poseduju 32 zemlje

PinterestFacebookTwitterShare

Više od 30 država u svetu poseduje nuklearni materijal koji je u nekim zemljama loše obezbedjen, navodi se u novom izveštaju američke organizacije Inicijativa za nuklearne pretnje.

U tom izveštaju se zaključuje da uprkos pozivima da medjunarodna zajednica više uradi kako bi se sprečilo da terorističke organizacije dodju do nuklearnog oružja, još ne postoji konsenzus o prioritetima ili kako bi nuklearne materijale trebalo zaštiti.

Svetski lideri će se u martu okupiti u Seulu na drugom samitu posvećenom nuklearnim aktivnostima, pošto je američki predsednik Barak Obama pre dve godine organizovao prvi takav skup i pozvao da se pospeše napori da nuklearni materijali ne dospu u pogrešne ruke.

U analizi NTI-a i Ikonomist intelidžens junita navodi se da treba obezbediti visokoobogaćeni uranijum i plutonijum smešten na više stotina mesta u 32 zemlje.

Predsednik NTI-a, bivši američki senator Sem Nan rekao je da izveštaj potvrdjuje da su neki od tih materijala loše obezbedjeni što ukazuje na rizik da teroristi mogu doći do njega radi pravljenja nuklearne bombe.