Vlada predložila osnivanje Razvojne banke

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija bi uskoro mogla da dobije Razvojnu banku Srbije (RBS), budući da je Vlada Srbije danas u skupštinsku proceduru uputila Predlog zakona o RBS.

 
Minimalni osnivački kapital iznosiće 400 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, predmetni kapital će se obezbediti iz republičkog budžeta, a Srbija mora biti većinski vlasnik RBS.
 
Vlada Srbije navela je u obrazloženju predloženog zakona da će za njegovo sprovođenje iz republičkog budžeta u naredne tri godine biti izdvojeno 400 miliona evra i to 2013. 100 miliona evra, a 2014. i 2015. godine po 150 miliona evra.
 
Razvojna banka je finansijska institucija koja se bavi dugoročnim kreditiranjem projekata za koje poslovne banke nisu dovoljno zainteresovane, a koji imaju pozitivne efekte na ukupni razvoj privrede Srbije i to povećanje međunarodne konkurentnosti, podsticaj izvoza i smanjivanje regionalnih razlika u nivou razvijenosti.
 
Primarni cilj te institucije biće podsticanje razvoja privrede Srbije, a ona će, kao instrument strukturalne i promotivne politike Vlade, delovati onda kada poslovni finansijski sektor ne može sam na odgovarajući način da prati i podrži razvojni potencijal privrede.
 
Najvažniji prioritet, kako piše u predloženom zakonu, biće pružanje podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, budući da on čini 99,8 odsto ukupnog broja preduzeća u Srbiji i zapošljava 67,2 odsto radne snage u zemlji. Taj sektor je cenu i pristup finansiranju ocenio kao jednu od najvećih prepreka u poslovanju.
 
Pored toga, Razvojna banka će podržavati i druge ekonomske aktivnosti, poput izvoza, lokalne infrastrukture ili energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije i druge oblasti koje povećavaju konkurentnost domaće privrede, izvozne transakcije, internacionalizaciju srpske ekonomije…
 
Razvojnu banku osniva država, a poslovaće na osnovu uobičajenih bankarskih standarda, ali zbog specifičnih ciljeva neće biti rukovođena maksimizacijom profita. Jedan od načela u njenom radu biće princip subsidijarnosti i komplementarnosti – u svojim aktivnostima dopunjavaće, ali ne i konkurisati poslovnim bankama, zbog čega neće prikupljati depozite.
 
RBS neće potpadati pod zvaničan bankarski nadzor, već će se posebnim zakonom uređivati njeno poslovanje, ali će biti organizovana i delovaće kao punopravna banka koja podleže redovnom nadzoru.
 
RBS će preuzeti prava i obaveze, sredstva za rad i arhivu Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza i dužnosti Jedinice za upravljanje Fondom revolving kredita Srbije.