Valjevska pivara: Dugujemo manje

PinterestFacebookTwitterShare

Valjevska pivara duguje Poreskoj upravi Srbije 950 miliona, a ne 2,6 milijardi dinara, izjavio je vršilac dužnosti direktora Pivare Zoran Božić.
 
Božić je rekao da je otplata tog pivarinog duga regulisana sporazum sa državom, koji predviđa otplatu u naredne četiri godine, što je deo programa restrukturiranja načinjenog tokom stečaja.
 
Direktor kaže da je na državi koja je vlasnik Valjevske pivare, da odluči šta je bolje za to preduzeće – da ostane u vlasništvu države ili da ide na novu privatizaciju. 

U 2011. otpuštena su 22 zaposlena, te ih je ostalo 208, sa prosečnom platom od 30.000 dinara. Direktor procenjuje da je „za ovaj nivo proizvodnje i prodaje“ višak još 50 do 100 saposlenih. 

Božić je rekao da je 2011. uspešno završena, isplaćene su obaveze prema zaposlenima i dobavljačima, a ostvarena dobit od sedam miliona dinara će biti upotrebljena za vraćanje duga Poreskoj upravi Srbije. 

Valjevsku pivaru, staru više od 130 godina, na ponovljenoj aukciji 2003, za 22 miliona dinara kupio je konzorcijum beogradske Atlas grupe u kojem su bili i Triglav osiguranje, Gradina ekspres i bivša Atlas, sada Pireus banka. 

Početkom jula 2011, zbog trajne nesposobnosti preduzeća za plaćanje, na predlog Agrobanke kao poverioca, otvoren je stečajni postupak. Pivara je podržavljenjem imovine iz tog stečaja izašla 1. marta 2011. godine.