Osniva se produktna berza u RS-u

PinterestFacebookTwitterShare

Banjalučka berza planira da u drugoj polovini ove godine osnuje produktnu berzu za trgovinu poljoprivrednim proizvodima, bilo u okviru postojeće strukture berzanskog tržišta ili kao posebno pravno lice, najavljuju u toj instituciji.
 
Milan Božić, direktor Banjalučke berze, izrazio je očekivanje da će se u prvom tromesečju godine stvoriti pretpostavke kako bi krenuli u realizaciju planiranog projekta formiranja produktne berze.
 
Navodeći da je Vlada RS krajem 2011. usvojila izmene Zakona o tržištu hartija od vrednosti, koje Banjalučkoj berzi omogućavaju ulazak u akcionarstvo, Božić veruje da će taj akt do kraja marta proći i parlamentarnu proceduru. Drugi uslov je donošenje zakona o javnim skladištima koja bi, po zamisli, služila za izdavanje skladišnica, kao garancije da za berzansku trgovinu postoji roba određenog kvaliteta.
 
Vlasnici robe bi na osnovu izdatih skladišnica mogli da prodaju robu na produktnoj berzi, a zatim bi, na osnovu izveštaja o zaključenim poslovima, javna skladišta izdala skladišnice novim vlasnicima. Moguće je, napominje Božić, napraviti produktnu berzu i bez postojanja javnih skladišta, ali bi, ukazuje, efekti njenog poslovanja bili ograničeni.
 
„Osnivanje produktne berze može podsaknuti sistemske promene u načinu organizovanja poljoprivrede u zemlji, prvenstveno kroz razvoj javnih skladišta i sistema kontrole kvaliteta, od čega bi poljoprivrednici trebalo da imaju višestruku korist“, smatra Božić.
 
Preko produktne berze, navodi, poljoprivredni proizvodi bi dobili verodostojnu cenu, neophodnu za adekvatnu investicionu politiku proizvođača, dok bi izdata skladišnica proizvođačima mogla služiti kao zalog za podizanje kredita za finansiranje nove setve.
 
Radovan Samardžija, direktor Direkcije za robne rezerve RS, kaže da je inicijativa Banjalučke berze kompatibilna s novom akcionarskom organizacijom tog javnog preduzeća koje dobija mogućnost izdavanja vlasničkih i dužničkih hartija od vrednosti.
 
„Mi ćemo samim tim biti prisutni na berzanskom tržištu i zainteresovani smo za osnivanje javnih skladišnica. Pratićemo projekat Banjalučke berze i ukoliko se pokaže opravdanim, mi ćemo ih podržati“, kazao je Samardžija.
 
U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, takođe, podržavaju ideju osnivanja produktne berze u RS, uz napomenu da po pitanju formiranja javnih skladišnica postoje određene prepreke.
 
„Mi smo od Srbije dobili tekst Zakona o javnim skladištima i trenutno analiziramo kako da njihova dobra iskustva primenimo i kod nas. Međutim, iz Srbije dobijamo informacije da oni nisu baš zadovoljni kako je to zaživelo na terenu, zbog čega i mi još nismo zauzeli čvrst stav da krenemo u tom pravcu“, ukazuje Miroslav Milovanović, resorni ministar.
 
U Srbiji su se, prema njegovim rečima, javili problemi finansiranja javnih skladišta, odnosno država se nije mogla nadmetati sa dominantnim skladišnim kapacitetima privatnog sektora. Zbog toga u Ministarstvu poljoprivrede RS razmišljaju o određenom modelu javno-privatnog partnerstva u kojem bi se u uobzirili interesi oba sektora.
 
„Uglavnom, mi ćemo se morati do kraja februara odlučiti da li ćemo ulaziti u takav projekat kako bismo imali vremena da do početka juna eventualno usvojimo predmetni zakon“, ističe Milovanović.