Pepsi kažnjen jer je diskriminisao crnce

PinterestFacebookTwitterShare

Kompanija Pepsi moraće da plati 3,1 milion dolara kao poravnjanje povodom tužbi koje je na federalnom sudu podiglo 300 crnaca, jer ih kompanija nije zaposlila.
 
Oni nisu dobili posao pošto su u dosijeu imali naznaku da su hapšeni, ali protiv njih nikada nije bila podignuta optužnica.
 
Američka državna Komisija za ravnopravno zapošljavanje saopštila je da je kompanija Pepsi odbila da zaposli te ljude, iako je protiv njih krivični postupak bio obustavljen.
 
Komisija je saopštila i da korišćenje krivičnih dosija prilikom zapošljavanja može biti nezakonito, osim ako se za određenu vrstu posla ne traži provera da li je neko osuđivan.
 
Dodaje se i da neograničeno korišćenje dosijea ugrožava zapošljavanje crnaca i radnika hispano populacije, koji se češće hapse od belaca u SAD.
 
Kompanija Pepsi je saopštila da je promenila svoju poslovnu politiku, istovremeno ponudivši zaposlenje osobama koje su prvi put odbijene ako ispunjavaju sve ostale uslove.
 
Portparol Pepsija Dejv Dekeko rekao je da kompanija ni prilikom prvog zapošljavanja spornih radnika nije želela da izvrši bilo kakvu diskriminaciju i da je, nakon razgovora sa Komisijom za ravnopravno zapošljavanje, promenjena politika provere biografije.