Trafostanice od 110 kilovolti vratiti entitetima

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je danas da postoje razlozi za vraćanje 110 kilovoltnih trafostanica entitetima, jer je reč o distributivnom, a ne prenosnom naponu.  
 
On je rekao da će na vanrednoj sednici Skupštine akcionara “Elektroprenosa BiH” biti reči o formiranju ekspertske grupe koja će razmotriti pitanje vraćanja entitetima trafostanica od 110 kilovolti.
 
“Na taj način bi omogućili distributivnim preduzećima kvalitetnije preuzimanje električne energije i smanjenje troškova”, rekao je Kovačević.
 
Upravni odbor “Elektroprenosa BiH” zakazao je za 3. februar vanrednu sednicu Skupštine akcionara na kojoj će biti pokušano da se otklone trenutni problemi u funkcionisanju ovog preduzeća.
 
Dušan Vrhovac, predsednik Sindikata udruženih radnika energetike Srpske, rekao je ranije da sva distributivna 110-kilovoltna postrojenja, koja su trenutno u okviru “Elektroprenosa BiH”, treba da budu vraćena entitetskim distribucijama, jer za to postoje razlozi vlasničke prirode, ali i funkcionalne.
 
U sastav preduzeća “Elektroprenos BiH” ulaze dalekovodi i trafostanice koje su entiteti uneli u ovu kompaniju, u vrednosti 41 odsto prema 58 odsto u korist FBiH. U to ulazi prenosna mreža od 110 kilovata, 220 i 400 i sve trafostanice i transformatori.