Srbija na 98. mestu po ekonomskim slobodama

PinterestFacebookTwitterShare

Srbija je zadržala nivo ekonomskih sloboda iz prošle godine za koje je dobila ponovo 58 poena, pokazuje Indeks ekonomske slobode iz novog izveštaja Fondacije Heritage i Wall Street Journal.

Sa istim brojem poena kao i na prošlogodišnjoj listi Srbija je ipak napredovala za tri mesta, pa je sa 101. dospela na 98. mesto.

Od deset komponenti indeksa, Srbija je napredovala u tri – trgovinskoj slobodi, monetarnoj slobodi i fisklanoj slobodi. U četiri kategorije zadržala je prošlogodišnji nivo, dok je pad zabeležen u  kategoriji vladina potrošnja, poslovna sloboda i sloboda rada.

Od država regiona, Srbija je bolje rangirana jedino od Bosne i Hercegovine, koja se nalazi na 104. mestu, dok je Makedonija na 43. mestu, Slovenija zauzima 69. poziciju, Crna Gora je 72. a Hrvatska 83.

Od evropskih zemalja, iza Srbije su pored BiH, još samo Grčka, Moldavija i Ukrajina. Pozicija Srbije na globalnoj listi ukazuje na rezultat ispod svetskog proseka.

Hong Kong je ponovno, 18. godinu za redom, ocenjen najvišom ocenom od 89,9, dok sigurno drugo mesto takođe 18. godinu zaredom zauzima Singapur s ocenom 87,5. Australija i Novi Zeland zauzimaju treće i četvrto mesto na lestvici, čime sva prva četiri mesta Indeksa ekonomskih sloboda zauzimaju zemlje iz azijsko-pacifičkog regiona.

Neke zemlje, poput Sjedinjenih Američkih Država, su na lestvici ekonomskih sloboda pale na niža mesta zbog velike državne potrošnje, dok su druge skočile zbog širenja poreske osnovice, nižih kamatnih stopa i borbe protiv inflacije.
Prosečna ocena svetskih ekonomskih sloboda ove godine je nešto niža od prethodne i iznosi 59,5. Radi se o drugom najnižem rezultatu zabeleženom u poslednjih 10 godina. Lestvica pokazuje i kako je ocena bolja za 75 zemalja, dok je za 90 njih niža od one koja je bila.