Dozvola Turske novi impuls izgradnji Južnog toka

PinterestFacebookTwitterShare

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da će konačna dozvola Turske za izgradnju podvodne deonice gasovoda dati novi impuls realizaciji „Južnog toka“ i istakao da se ta činjenica mora imati u vidu i u gasnim pregovorima sa Ukrajinom.
 
„Nadamo se da će ‘Južni tok’ sada dobiti ‘vetar u leđa’ zahvaljujući odluci turske strane“, rekao je predsednik Medvedev na sastanku sa čelnikom „Gasproma“ Aleksejem Milerom.
 
Generalni direktor Miler je napomenuo da je Turska sa izdavanjem dozvole za izgradnju podvodne deonice gasovoda u svojim teritorijalnim vodama Crnog mora „otklonila sva pitanja oko početka realizacije projekta „Južni tok“.
 
Miler je dodao da je krajem 2011. godine doneta odluka o aktiviranju radova na tom projektu i pomeranju početka izgradnje za kraj 2012. godine sa 2013. kako je ranije planirano.
 
„Sve te činjenice se moraju imati u vidu prilikom donošenja krupnih odluka, među kojima i sa Ukrajinom. Naši partneri moraju da shvate da ‘Gasprom’ ima najraznovrsnije mogućnosti za dopremanje gasa u Evropu“, rekao je Medvedev.
 
Krajem decembra turski ministar za energetiku i prirodna dobra Taner Jildiz je ruskom premijeru Vladimiru Putinu predao notu sa konačnim odobrenjem za izgradnju „Južnog toka“ u teritorijalnim vodama Turske.
 
Čelnik „Gasproma“ je istakao da je dozvola za izgradnju u turskim vodama najozbiljnija potvrda da će se projekat realizovati u predviđenom roku, odnosno do kraja 2015. godine, od kada će godišnje prenostiti 63 milijarde kubnih metara gasa u Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Sloveniju, Austriju, Italiju, Hrvatsku, Makedoniju, Grčku i Tursku.
„Južni tok“ treba da zaobiđe Ukrajinu i Belorusiju, sada tranzitne zemlje za izvoz ruskog gasa.