U PKB-u proizvedeno 19.320 tona merkantilnog kukuruza

PinterestFacebookTwitterShare

Na poljima Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) prošle godine je posejano 2.940 hektara merkantilnog kukuruza, a ovaj usev dao je ukupno 19.320 tona zrna, sa prosečnim prinosom od 6,57 tona po hektaru. Od ukupno zasejanih površina, PKB-ovi hibridi su zauzeli 1.018 hektara, sa prosečnim prinosom od 5,95 tona po hektaru, objavljeno je u listu ‘Poljoindustrija’ koji izdaje PKB.

Prema rečima Aleksandre Pudlo, pomoćnika direktora za semensku proizvodnju, kod novosadskih hibrida prinos je nešto lošiji nego kod PKB-ovih hibrida.

‘Na 147 hektara, NS hibridi su dali prosečan prinos od 5,43 tone po hektaru’, precizirala je ona.

Inostrani hibridi, ‘Sindžentini’ i ‘Pionirovi’, dali su najveći prinos, istakla je Pudlo, precizirajući da su ‘Sindžentini’ hibridi posejani na 521 hektaru, bili ‘najprinosniji’ sa 8,78 tona po hektaru čistog zrna.

‘Pionirovi’ hibridi su na 823 hektara dali 7,73 tone po hektaru, dodala je ona.

‘Karakteristika stranih hibrida je setva sa većim brojem biljaka po hektaru i brže otpuštanje vlage iz zrna. Na taj način je omogućena ranija berba’, rekla je Pudlo.

Kada je reč o semenskoj proizvodnji, ‘Pionirovi’ i PKB hibridi ‘dukat’, ‘kondor’ i ‘staniša’ odlikuju se veoma stabilnim prinosima.