Dolar gura cenu naftnih derivata u Srbiji

PinterestFacebookTwitterShare

Naftni derivati u Srbiji bi uskoro mogli da poskupe zbog skoka cena nafte na svetskim berzama, ali i zbog sve jačeg dolara. Očekuje se i usklađivanje iznosa akciza na derivate sa rastom cena na malo u 2011. godini, a koje bi trebalo da se obavi u drugoj polovini meseca.
 
Pretpostavka je da bi akcize na naftne derivate u Srbiji mogle da budu povećane za oko 7%, a koliki je procenjen rast cena robe u prošloj godini.
 
Za toliko bi, prema najavama svih u naftnoj industriji, mogle da “odu” i cene benzina, dizela, naftnog gasa…
 
Iz Udruženja naftnih kompanija Srbije tvrde da ne stoje tvrdnje, a koje se u poslednje vreme često ponavljaju, da je cena sirove nafte na silaznoj putanji.
 
– Mi ne kupujemo sirovu naftu na berzi u Njujorku, već tip “brent” u Londonu. Priče o stalnom padu cena na tržištu nisu jednostavno tačne – tvrdi generalni sekretar UNKS Tomislav Mićović.
 
Ovo udruženje je uradilo analizu kretanja cena “brenta” iz koje se vidi da je u 2010. ona iznosila 79,50 USD po barelu, a u 2011. je prosečno bila čak 110,79 USD.
 
Dolar je, inače, u sredu imao vrednost od 81,33 dinara, a mesec dana ranije 77,27 dinara. To ipak, ne znači da su poskupljenja neminovna, jer je jasno da će “naftaši” učiniti sve da što manje koriguju cene, zbog konstantnog pada prodaje koja dostiže i 20%.
 
Tako je i “pretnja” članica Udruženja naftnih kompanija Srbije da će zbog uredbe države o obaveznom skladišnom prostoru od 5.000 kubika, zasada stavljena “ad-akta”, jer primena uredbe još nije počela, a narednih dana se čeka sastanak Udruženja naftnih kompanija Srbije sa nadležnim državnim organima na kom bi se razjasnile sve nedoumice i našlo zajedničko rešenje koje ne bi izazvalo dodatni udar na džep potrošača.