Pad cena nafte

PinterestFacebookTwitterShare

Cene nafte pale su danas na svetskim tržištima budući da je zabrinutost zbog evrozone potisnula u drugi plan strah zbog mogućeg prekida snabdevanja iranskom naftom, ponovo izazivajući nesklonost ulagača rizičnijoj imovini.
 
Tako je cena barela na londonskom tržištu pala 22 centa, na 113,5 dolara. Na američkom tržištu ostala je gotovo nepromenjena, na 102,12 dolara. Evropske dužničke teškoće ponovno su se našle u žarištu zanimanja nakon što su iz agencije Fitch upozorili da se ekonomska prognoza za evrozonu dodatno pogoršala u proteklim mesecima.
 
Evropska centralna banka (ECB) trebala bi intenzivirati kupovine obveznica zaduženih članica evrozone kako bi podržala Italiju i sprečila kataklizmični slom evrozone, upozorio je danas zvaničnik agencije za ocenu boniteta Fitch David Riley.
 
Njegov je istup prigušio apetit ulagača za rizičnijom imovinom, poput nafte i akcija. U jutarnjoj trgovini cene nafte poskočile su nakon vesti o eksploziji bombe u Teheranu u kojoj je poginuo nuklearni naučnik. Iranski viceguverner svalio je odgovornost na Izrael, što je dodatno potpirilo bojazni za sanbdevanje naftom iz tog regiona.
 
Ulagači strahuju da bi napetosti između Zapada i Irana mogle eskalirati, budući da SAD nastoje uveriti Kinu da se pridruži sankcijama protiv Irana zbog njegovog nuklearnog programa. Neki analitičari drže ipak da uticaj tih napetosti na cene nafte nije tako snažan kao što se očekivalo.
 
“Cene nafte su pale zbog opšte nesklonosti ulagača riziku a mislim da se počelo preispitivati i uticaj zbivanja u Iranu na naftna tržišta”, tumači Gareth Lewis-Davies iz BNP Paribasa.
 
Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cena referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 112,98 dolara, što je 47 centi više nego dan ranije.