Tender za održavanje puteva 13. februara

PinterestFacebookTwitterShare

Tender za održavanje magistralnih i regionalnih puteva biće raspisan 13. februara, najavio je generalni direktor „Puteva Srbije“ Zoran Drobnjak. Kako je planirano, zainteresovani izvođači imaće rok do 13. marta da se prijave za pretkvalifikaciju, a oni koji prođu, treba da dostave ponude do 20 marta. Uz 26 domaćih firmi, očekuje se učešće i stranih kompanija.

Inače, u nadležnosti „Puteva Srbije“ je ukupno 15.880 kilometara saobraćajnica od čega je 686 kilometara punog profila autoputa, 4.381 kilometar magistralnih i 10.813 kilometara regionalnih puteva. „Putevi Srbije“ će u ovoj godini za obnovu saobraćajnica imati na raspolaganju oko 400 miliona evra.

Do sada su putarska preduzeća održavala saobraćajnice na osnovu ugovora sa „Putevima Srbije“ iz 2004. godine. Najviše posla imala su preduzeća u sastavu „Nibens grupe“. Jedna od zamerki Državne revizorske institucije odnosila se upravo na održavanje saobraćajnica i novac koji se slivao u kasu „Nibensa“. U „Putevima“ na te prozivke DRI odgovaraju činjenicom da ugovori nisu potpisani samo sa preduzećima „Nibens grupe“ kojih je pet, već sa ukupno 26 putarskih firmi.

– Nadležna ministarstva još nisu usaglasila niti donela pravilnik o kategorizaciji puteva prvog i drugog reda, na osnovu kojeg bi se obavila prekategorizacija sadašnjih magistralnih i regionalnih puteva – kažu u „Putevima Srbije“.